Påföljd i juridisk mening är ett samlingsnamn på alla de rättsverkningar som kan följa på att man brutit mot en författningsbestämmelse.
Som straff räknas enbart böter och fängelse, alla andra konsekvenser av att ha brutit mot en rättsregel kallas för annan påföljd.
Enbart fysiska personer kan dömas till ett straff. Det hindrar inte att en juridisk person, exempelvis ett aktiebolag, blir skyldig att betala en företagsbot, det räknas ändå inte som ett straff.
I arbetsmiljösammanhang förekommer följande påföljder:
- Fängelse eller böter för arbetsmiljöbrott
Enligt 3 kap. 10 § brottsbalken kan den som vållat annans död, kroppsskada eller framkallat en fara för detta dömas för Arbetsmiljöbrott om personen samtidigt haft en skyldighet att förebygga ohälsa eller olycksfall enligt arbetsmiljölagen. Det har ingen betydelse om brottet skett med flit eller genom att man varit vårdslös.
- Fängelse eller böter för brott mot förbud eller föreläggande enligt arbetsmiljölagen
Arbetsmiljöverket kan välja om beslutet om förbud eller föreläggande ska förenas med ett vite eller inte. Om Arbetsmiljöverket meddelat ett föreläggande enligt 7 kap. 7 – 9 §§ utan att förena det med vite kan den som bryter mot det dömas till böter eller fängelse. Det har ingen betydelse om brottet skett med flit eller genom att man varit vårdslös.
- Vitesföreläggande och sanktionsavgifter för att inte ha efterlevt föreläggande eller förbud
Om förbudet eller föreläggandet förenats med ett vite, och företaget inte följer det, kan Arbetsmiljöverket istället begära vitets utdömande i domstol. Detta drabbar företaget, den juridiska personen.
- Sanktionsavgift (fr. 2014) för brott mot vissa bestämmelser i arbetsmiljölagen eller Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Från 1 juli 2014 har många regelbrott mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter försetts med sanktionsavgifter. Avsikten med förändringen är ett effektivare sanktionssystem där den som bryter mot lagen eller föreskrifterna kan betala avgifter upp mot 1 000 000 kr.
- Förverkande för brott mot förbud eller föreläggande enligt arbetsmiljölagen
Om en anordning eller ämne använts trots att Arbetsmiljöverket förbjudit det kan föremålet eller den intäkt som föremålet inbringat tillfalla staten.
- Företagsbot för arbetsmiljöbrott i företagets verksamhet
När domstolen bedömer om man varit vårdslös tar den hänsyn till om man har följt bl.a. Arbetsmiljöverkets regler.
Källor och mer information
Arbetsmiljölagen (1977:1160)
Brottsbalken (1962:700)
Prevent www.prevent.se
Arbetsmiljöverket www.av.se
Se även
Arbetsmiljöverkets författningssamling, Lagar och regler